Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ , ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ - ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣ

Ρ.Σ. Τιράνων 12.6.85

Στο θεωρητικό έργο του συντρόφου Ενβέρ Χότζια σημαντική θέση κατέχουν τα προβλήματα των διεθνών εξελίξεων, οι αναλύσεις του πάνω στα γεγονότα και τις καταστάσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ο προσδιορισμός των τάσεων και των επιδιώξεων των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων και κρατών που δρουν σήμερα στο διεθνή στίβο.

Σ' όλες αυτές τις αναλύσεις, αυτό που διακρίνεται είναι η βαθιά λαϊκή, η ανώτερη ταξική αρχειακότητα, η σιδερένια κρίση, η σαφήνεια σκέψης, οι σωστές θέσεις αρχών σε απόλυτη συνταύτιση με τα διδάγματα του μαρξισμού - λενινισμού, των συμφερόντων των λαών και της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσής τους, της ειρήνης και της πραγματικής ασφάλειας στον κόσμο.

Πάνω σ' αυτή τη βάση, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια στάθηκε και ανέλυσε ιδιαίτερα την πολιτική και τη στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού, προσδιόρισε και ξεσκέπασε με πειστικά επιχειρήματα τις ταχτικές και τις πολιτικές τους βλέψεις για παγκόσμια ηγεμονία, βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα με τη στάση των λαών και των επαναστατικών δυνάμεων απέναντι σ 'αυτές τις δυο μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής.

Κρίνοντας από τις διάφορες εξελίξεις στο διεθνή στίβο και από τα δεδομένα και τις συγκεκριμένες ενέργειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια έφτασε στο συμπέρασμα ότι, στο σημερινό κόσμο οι δυο υπερδυνάμεις, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση, είναι οι μεγαλύτερες και οι πιο επικίνδυνες επιθετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που γνώρισε η ιστορία. Οι υπερδυνάμεις χωριστά ή από κοινού, στο ίδιο μέτρο και στον ίδιο βαθμό, αντιπροσωπεύουν τον κυριότερο εχθρό για το σοσιαλισμό, για τη λευτεριά και ανεξαρτησία των εθνών, τη μεγαλύτερη δύναμη υπεράσπισης των καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών συστημάτων, τον άμεσο κίνδυνο να ρίξουν την ανθρωπότητα σ ένα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως είναι γνωστό, το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έφερε σημαντικές αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων στο διεθνή στίβο σ' όφελος του σοσιαλισμού και της επανάστασης. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έγινε τότε ο μόνος ηγέτης όλου του καπιταλιστικού κόσμου, κινητοποίησε όλες τις αντιδραστικές δυνάμεις με σκοπό να διασώσει το παλιό καπιταλιστικό καθεστώς και να καταπνίξει κάθε επαναστατικό και απελευθερωτικό κίνημα. Η "Παξ - Αμέρικα" έγινε από τότε το κύριο κίνητρο και επιδίωξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ενώ η στρατιωτική επίθεση, η οικονομική επέχταση και η ιδεολογική εισβολή έγιναν τα κυριότερα μέσα για την πραγματοποίηση αυτού του σκοπού. Ήταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός αυτός που εξαπέλυσε τη βάρβαρη επίθεση στην Κορέα και στο Βιετνάμ, όπου διέπραξε τα πιο θηριώδικα εγκλήματα που γνώρισε η ανθρωπότητα, ήταν ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός που επέμβηκε στρατιωτικά στο Κογκό, στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Λάος και την Καμπότζη, που οργάνωσε το φασιστικό πραξικόπημα στη Χιλή, κλπ. Κατά τα τελευταία 40 χρόνια οι ΕΠA έκαναν χρήση της στρατιωτικής δύναμης ή απείλησαν για τη χρησιμοποίησή της σε πάνω από 250 περιπτώσεις.

Αναλύοντας σε συνέχεια την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια επισήμανε ότι, η πολιτική αυτή πήρε και θα παίρνει όλο και επιθετικά χαρακτηριστικά, τυχοδιωκτικά και φιλοπόλεμα για να αντιπαραταχθεί στον εντεινόμενο αγώνα των λαών για λευτεριά και εθνική ανεξαρτησία. Η κατάληψη της Γρενάδας και οι νέες επιθέσεις και στρατιωτικές επεμβάσεις στο Λίβανο, στον Περσικό Κόλπο, στο Σαλβαντόρ, στη Νικαράγουα κι αλλού καθώς και η πολιτική του Ρήγκαν του επανεξοπλισμού της Αμερικής, η εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη και μέχρι το νέο πρόγραμμα του "πολέμου των άστρων" είναι επιβεβαίωση αυτού του επίκαιρου σημαντικού συμπεράσματος. Κατ' αυτόν τον τρόπο οι λαοί πλήρωσαν και πληρώνουν με το αίμα τους και την απώλεια της λευτεριάς και της εθνικής τους ανεξαρτησίας, την αχόρταγη δίψα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για παγκόσμια ηγεμονία και κυριαρχία.

Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια όμως προειδοποίησε ότι οι λαοί του κόσμου βρίσκονται σε μια μεγάλη σύγκρουση και μ' έναν άλλον εχθρό, ίσα επικίνδυνο, το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό, ο οποίος όπως και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προσπαθεί να σβήσει τις φλόγες τις επανάστασης και των απελευθερωτικών αγώνων των λαών και να εγκαθιδρύσει την ηγεμονιστική του κυριαρχία.

Είναι ιστορική τιμή του σύντροφου Ενβέρ Χότζια, ο οποίος ανακαλύπτοντας και αναλύοντας το αντεπαναστατικό προτσές που συνέβηκε, μετά την προδοσία των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών, στη Σοβιετική Ένωση διατύπωσε και τη νοθεία και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής του χρουτσωφικού ρεβιζιονισμού σαν πολιτική ενός σοσιαλιμπεριαλιστικού κράτους που ποθεί την παγκόσμια κυριαρχία.

Το ίδιο, όπως και ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, ο σοβιετικός σοσιαλιμπεριαλισμός προσπαθεί και αυτός να διασφαλίσει τις ζώνες του επιρροής, να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις και να δημιουργήσει πολιτικό - στρατιωτικές συμμαχίες σ' άλλες χώρες, να διευρύνει την οικονομική επέχταση και την κυριαρχία του πάνω στους λαούς.

Και για τη Σοβιετική Ένωση σε πρώτη μοίρα έχει τεθεί η χρήση της στρατιωτικής δύναμης για την πραγματοποίηση των επέχτατικών της σκοπών. Αυτό το δείχνει η φασιστική επίθεση κατά της Τσεχοσλοβακίας, οι στρατιωτικές επεμβάσεις, μέσω τρίτων, στην Αγκόλα, την Υεμένη, την Αιθιοπία και την Ερυθραία και τελευταία η βάρβαρη εισβολή στο Αφγανιστάν.

Η Σοβιετική Ένωση διαθέτει σήμερα μεγάλο στρατιωτικά οπλοστάσιο , που το δικαιολογεί με την ανάγκη της διατήρησης της στρατιωτικής ισορροπίας με τις ΕΠΑ και το τελειοποιεί συ νεχώς με τις προετοιμασίες που κάνει για νέα επέχταση και επιθέσεις κατά των λαών.

Αναλύοντας τη στρατηγική και τους όμοιους ηγεμονιστικούς σκοπούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια προσδιόρισε και τη διαλεχτική των σοβιετο - αμερικάνικων σχέσεων, το τι χωρίζει και το τι ενώνει αυτές τις δυο ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις. Ξεκινώντας από τις διάφορες εξελίξεις στο διεθνή στίβο, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια καθορίζει ότι, το μόνιμο βασικό κοινό γνώρισμα στις σοβιετο - αμερικάνικες σχέσεις είναι ο ανταγωνισμός τους για παγκόσμια ηγεμονία, είναι οι προσπάθειες να υπονομεύσουν τις θέσεις και την κυριαρχία η μια της άλλης σε διάφορους τομείς στις ζώνες του κόσμου. Αυτό φαίνεται σήμερα στις προσπάθειες που καταβάλλει η κάθε πλευρά να εξασφαλίσει νέες στρατηγικές θέσεις και οικονομική και πολιτική υπεροχή στην Ευρώπη καθώς και στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Κεντρική Αμερική, σε αδιάκοπο εξοπλιστικό ανταγωνισμό για στρατιωτική υπεροχή κλπ.

Παράλληλα όμως μ' αυτόν τον ηγεμονιστικό ανταγωνισμό που αποτελεί την κυριότερη πηγή των σημερινών διεθνών διενέξεων και του κινδύνου του πολέμου, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια υπογράμμισε και τις αδιάκοπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπερδυνάμεις να έρθουν σε συνδιαλλαγή, σε συνεννόηση και σε προσωρινές συμμαχίες για το μοίρασμα των ζωνών επιρροής σε βάρος των κυριαρχικών συμφερόντων των λαών και το σβήσιμο του επαναστατικού τους αγώνα.

Ακριβώς επ' αυτής της βάσης ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια στο 7ο συνέδριο του ΚΕΑ, το Νοέμβρη του 1976, διατύπωσε τη σημαντική θέση ότι, τόσο όταν οι υπερδυνάμεις προσεγγίζουν όσο και όταν αλληλοτρώγονται τα σπασμένα τα πληρώνουν οι άλλοι. Η συνεργασία και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις υπερδυνάμεις παρουσιάζουν τις δυο πλευρές μιας αντιφατικής πραγματικότητας, είναι η κυριότερη έκφραση της ίδιας της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής για την αρπαγή της λευτεριάς των λαών και την κυριαρχία στον κόσμο.

Η εξέλιξη των γεγονότων δικαίωσε απόλυτα αυτό το σημαντικό συμπέρασμα του σύντροφου Ενβέρ Χότζια που δίνει τον πυρήνα να προσανατολίζεσαι και να αντιλαμβάνεσαι σωστά την αντιφατική φύση των σοβιετο - αμερικάνικων σχέσεων και την πληθώρα των συνδιαλλαγών και των ανοιχτών και μυστικών συμφωνιών μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων. Έτσι παρά τον σκληρό ανταγωνισμό και τις αμοιβαίες κατηγορίες που διατυπώνουν καθημερινά οι ΕΠΑ και η Σοβιετική Ένωση, συνεχίζουν τα παζαρέματα της Γενεύης για τα πυρηνικά όπλα καθώς και τον πολιτικό τους διάλογο για τις θερμές περιοχές του κόσμου, όπως είναι οι ταχτικές συναντήσεις Σουλτς - Γκρομύκο, οι διμερείς συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή, για τη Νότια Αφρική, για το Αφγανιστάν κλπ.

Με βάση τη βαθιά επιστημονική ανάλυση που έκανε στις σοβιετο - αμερικάνικες σχέσεις του ανταγωνισμού και της αντεπαναστατικής τους συνεργασίας, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια καθόρισε και τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι λαοί και οι επαναστατικές δυνάμεις απέναντι στις δυο υπερδυνάμεις ξεσκεπάζοντας τις επικίνδυνες αυταπάτες που διαδίδουν προς όλες τις κατευθύνσεις οι αντιδραστικές τάξεις, οι οποίες για να παραπλανήσουν τις μάζες και να δικαιολογήσουν τους δεσμούς και την εξάρτηση από τις υπερδυνάμεις πασχίζουν να παρουσιάσουν τη μια καλή και την άλλη κακή. "Οι δυο υπερδυνάμεις", είπε ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια, "αποτελούν τον ίδιο κίνδυνο, είναι οι κυριότεροι και οι μεγαλύτεροι εχθροί των λαών γι' αυτό δε μπορείς να στηριχτείς στον ένα ιμπεριαλισμό και να καταπολεμήσεις και να απαλλαγείς τον άλλο".

Με βάση το συμπέρασμα αυτό, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζια τόνισε, για άλλη μια φορά, με δύναμη στο 8ο συνέδριο του ΚΕΑ για αποφασιστικό και αδιάλλαχτο αγώνα ενάντια στις υπερδυνάμεις σαν μια ιστορική αναγκαιότητα και καθήκον για όλες τις επαναστατικές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις, για την υπεράσπιση της λευτεριάς και κυριαρχίας των λαών, για τη νίκη της επανάστασης, την αποτροπή του πολέμου και τη διασφάλιση της ειρήνης.

Καθοδηγούμενο από τα διδάγματα αυτά του σύντροφου Ενβέρ Χότζια, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και η ΛΣΔ Αλβανίας καταπολέμησαν πάντα την πολιτική και τις επιθετικές ενέργειες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού, απέκρουσαν τις πιέσεις και τις κολακείες τους και τους ξεσκέπασαν σαν τους μεγαλύτερους εχθρούς της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας των λαών. Ο χρόνος απέδειξε ότι αυτή η στάση αρχών ήταν σωτήρια για τη χώρα μας. Αυτή εξασφάλισε την προάσπιση της λευτεριάς και εθνικής ανεξαρτησιας κι έδωσε στην Αλβανία φωνή ανεξάρτητη και τιμημένο όνομα και γόητρο στο διεθνή στίβο. Καθοδηγούμενη από τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία και τα αθάνατα διδάγματα του σύντροφου Ενβέρ Χότζια, η Σοσιαλιστική Αλβανία θα συνεχίσει με συνέπεια τον ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό, θα ξεσκεπάζει τις δολοπλοκίες και συνωμοσίες τους συνειδητή ότι, με τον τρόπο αυτό εξυπηρετεί τα ύψιστα εθνικά συμφέροντα, εξυπηρετεί τη λευτεριά και ανεξαρτησία των λαών, την υπόθεση της επανάστασης και της ειρήνης στον κόσμο.

Όπως τόνισε ο σύντροφος Ραμίζ Αλία στο λόγο του με την ευκαιρία της 40ης επετείου της απελευθέρωσης της Πατρίδας, "εμείς δε συμβιβαστήκαμε και δε θα συμβιβαστούμε ποτέ με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό. Αντιταχθήκαμε και αντιτασσόμεθα σ' αυτούς όχι επειδή είναι μεγάλοι, πλούσιοι και ισχυροί αλλά γιατί είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί της λευτεριάς, άπληστοι άρπαγες του πλούτου των άλλων χωρών, υποκινητές των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Γι αυτό η εναντίωση στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και στο σοβιετικό σοσιαλιμπεριαλισμό είναι η μόνη ορθή πολιτική, η μόνη σωτήρια πολιτική".

***

Δημοσιεύτηκε στην μπροσούρα

Η θεωρητική σκέψη του σ. Ε. Χότζα - Σημαντική συμβολή στο θεωρητικό εμπλουτισμό του Μαρξισμού-Λενινισμού.
Άρθρα (περιλήψεις) για τη θεωρητική Σκέψη του σ. Ενβέρ Χότζα που μεταδόθηκαν από το Ρ.Σ. Τιράνων -Εκδόσεις Επανάστασης, Αθήνα 1986

01dpvqku_thumb[3]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου