Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ρ.Σ. Τιράνων 14.10.1986

Το ζήτημα του πολέμου κα της ειρήνης ήταν πάντοτε ανησυχητικό πρόβλημα για τους λαούς. Σήμερα το πρόβλημα αυτό απέβηκε πολύ επίμαχο και συγκεχυμένο λόγω της έντασης επιθετικής και φιλοπόλεμης πολιτικής καθώς και της ραφινάτης πασιφιστικής ιδεολογίας του ιμπεριαλισμού και των σύγχρονων ρεβιζιονιστών. Στο μεγάλο έργο του συντρόφου Ενβέρ Χότζα στηριζόμενο στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού δόθηκε σωστή και επιστημονική απάντηση σε πολλά ζητήματα και συγκεχυμένες απόψεις σχετικά με τον πόλεμο και την ειρήνη, που προέκυψαν και εξελίχτηκαν συνεχώς ύστερα από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όλο επιθετικές εντάσεις, διενέξεις και σκληροί και συνεχείς πόλεμοι.
Οι εξελίξεις σήμερα στον κόσμο επιβεβαιώνουν την ορθότητα των συμπερασμάτων του συντρόφου Ενβέρ Χότζα, ότι οι υπερδυνάμεις, η πολιτική τους της επίθεσης και του ηγεμονισμού αποτελούν τον άμεσο κίνδυνο για να θίξουν την ανθρωπότητα σ ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο.
Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα ξεσκέπασε τόσο την αμερικάνικη θεωρία, ότι η ειρήνη και η ασφάλεια των λαών μπορεί να επιτευχθούν δήθεν μέσω της αμερικάνικης υπεροχής ισχύος όσο και τις θεωρίες των σοβιετικών σοσιαλιμπεριαλιστών, ότι η ειρήνη και η ασφάλεια των λαών μπορεί να επιτευχθούν μέσω της "ειρηνικής συνύπαρξης", της "ύφεσης" ή της "διατήρησης της στρατιωτικής ισορροπίας". Ο σύντροφος Ενβερ Χότζα ξεσκέπασε την πολιτική αυτή των αντιδραστικών τάξεων που για να διατηρήσουν την εξουσία τους και να εξαπατήσουν τις μάζες στηρίζονται στον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλισμό, παρουσιάζοντας τον ένα καλύτερο από τον άλλο, τον ένα υποστηριχτή και τον άλλο εχθρό τους, τον ένα υποστηριχτή της ειρήνης και τον άλλο υποκινητή του πολέμου.
Σ τη ν πραγματικότητα οι υπερδυνάμεις και οι δυο μαζί και η κάθε μια χωριστά είναι οι πιο άγριοι εχθροί της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας των λαών. Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα υπερασπίζοντας τη λενινιστική θέση, ότι οι μαρξιστές - λενινιστές δεν είναι απόλυτα αντίπαλοι κάθε πολέμου από τη μια ξεσκεπάζει τους άδικους και ληστρικούς πολέμους των ιμπεριαλιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων και από την άλλη τονίζει με δύναμη την αναγκαιότητα των δίκαιων επαναστατικών και απελευθερωτικών αγώνων των εργαζομένων και των λαών ενάντια στην καταπίεση και εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις άλλες αντιδραστικές δυνάμεις.
Γι αυτό το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και ο αλβανικός λαός υποστήριξαν πάντα τους δίκαιους πολέμους και υποστηρίζουν μ όλες τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα των λαών της Ναμίμπιας, της Τανζανίας, της Παλαιστίνης, της Νικαράγουας, του Αφγανιστάν και άλλων, που αγωνίζονται για να κερδίσουν και υπερασπίσουν τη λευτεριά και ανεξαρτησία τους από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας κα ο σύντροφος Ενβερ Χότζα δεν ξεχώρισαν ποτέ τον αγώνα για ειρήνη, για λευτεριά και πραγματική ανεξαρτησία από την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και από την υπόθεση της επανάστασης. Αρχειακή σημασία έχουν κυρίως τα διδάγματα του συντρόφου Ενβερ Χότζα, ότι ο αγώνας των λαών και η επανάσταση βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη όχι μόνο σαν πόθος και άμεσο καθήκον για απελευθέρωση οπό την καπιταλιστική καταπίεση κα τον ιμπεριαλιστικό ζυγό, αλλά και σαν ιστορική αναγκαιότητα για την συντριβή των φιλοπόλεμων σχεδίων του ιμπεριαλισμού, για την αποτροπή ενός νέου γενικού πολέμου.

***

Δημοσιεύτηκε στην μπροσούρα

Για το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης - Άρθρα Αλβανών μαρξιστών και του ρ. σ. Τιράνων

polemos-irini01_thumb[2]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου