Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ - ΦΛΟΓΕΡΟΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ, ΜΕΓΑΛΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΝ ΜΑΡΞΙΣΤΩΝ - ΛΕΝΙΝΙΣΤΩΝ

Ρ.Σ. Τιράνων 19.6.85

Στην ολόπλευρη επαναστατική δράση του σύντροφου Ενβέρ Χότζα σημαντική θέση κατέχουν και τα προβλήματα του κομμουνιστικού και επαναστατικού κινήματος της εποχής μας. Ο Ενβέρ Χότζα", υπογράμμισε ο Πρώτος Γ ραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΑ, σύντροφος Ραμίζ Αλία, στην πένθιμη συγκέντρωση της κηδείας του σύντροφου Ενβέρ Χότζα,

"είναι μια έξοχη φυσιογνωμία του διεθνούς κομμουνισμού. Το ίδιο όπως ήταν φλογερός πατριώτης ήταν και φλογερός διεθνιστής. Ο αγώνας και το έργο Του αφιερωμένα στην προώθηση του επαναστατικού κινήματος του διεθνούς προλεταριάτου, στην υπεράσπιση του μαρξισμού - λενινισμού, στην υποστήριξη της υπόθεσης της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης των λαών, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αφοσίωσης στην υπόθεση του κομμουνισμού. Οι πραγματικοί μαρξιστές - λενινιστές αγωνιστές είχαν στο σύντροφο Ενβέρ Χότζα ένα σύντροφο και φίλο που τους υποστήριζε και τους ενθάρρυνε πάντα αδελφικά".

Τον καιρό που το αντεπαναστατικό κύμα του σύγχρονου ρεβιζιονισμού, συστατικό μέρος της στρατηγικής του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού, βρίσκονταν σε άνοδο, όταν ο ρεβιζιονισμός, καμουφλαρισμένος πίσω από τα συνθήματα της "δημιουργικής ανάπτυξης του μαρξισμού - λενινισμού", είχε αποχτήσει υπεροχή στο διεθνές κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, προξενώντας βαθιά σύγχυση ανάμεσα στις επαναστατικές δυνάμεις και στους λαούς, ήταν ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, αυτός που ύψωσε με θάρρος τη φωνή της αλήθειας, που έριξε φως στο σκοτάδι που δημιούργησαν οι ρεβιζιονιστές, που έδωσε το σύνθημα του ιστορικού αγώνα ενάντια στο χρουστσιοφικό ρεβιζιονισμό. Ήταν ξανά ο Ενβέρ Χότζα αυτός που με βάση μια βαθιά και ολόπλευρη ανάλυση, απόδειξε ότι η λεγόμενη "ιδέα Μάο Τσετούνγκ" δεν έχει τίποτε το κοινό με το μαρξισμό - λενινισμό, αλλά είναι μια καμουφλαρισμένη παραλλαγή του σύγχρονου ρεβιζιονισμού, που αποπροσανατολίζει, σαμποτάρει και οδηγεί στην απογοήτευση και στην αποτυχία το επαναστατικό κίνημα. Η πάλη αρχών του ΚΕΑ και του συντρόφου Ενβέρ Χότζα, η συμβολή του για το θέσιμο της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους μαρξιστές - λενινιστές και το σύγχρονο ρεβιζιονισμό ήταν ένας από εκείνους τους βαρυσήμαντους παράγοντες, που έδωσε ισχυρή ώθηση στο προτσές διαφοροποίησης και διαχωρισμού στους κόλπους του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος, της γέννησης και της ανάπτυξης των πραγματικών μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων και δυνάμεων.

Αντιτασσόμενος στις κινέζικες διακηρύξεις για "κοινό μέτωπο" με τους ρεβιζιονιστές και στις προσπάθειές τους να εμποδίσουν την οργάνωση των μαρξιστικών - λενινιστικών δυνάμεων, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα τόνιζε: "Σήμερα, σύμφωνα με την άποψη του Κόμματός μας, μπαίνει στην ημερήσια διάταξη, όχι η ενότητα με τους ρεβιζιονιστές, μα η οριστική απόσπαση απ' αυτούς. Στην ημερήσια διάταξη έχει μπει σήμερα και η ίδρυση των νέων μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων και η ανάγκη της βοήθειας που πρέπει να τους δοθεί".

Η διάδοση του ρεβιζιονισμού επέφερε όχι μόνο την εγκατάλειψη της σημαίας της επανάστασης από τα πρώην κομμουνιστικά κόμματα πολλών χωρών, μα και τον πλέριο ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό εκφυλισμό τους σε κόμματα σοσιαλδημοκρατικού τύπου. Το πρόβλημα που τίθονταν ήταν να αναλυθούν οι ρίζες αυτού του εκφυλισμού, να προασπιστούν στη θεωρία και την πράξη οι λενινιστικές αρχές και νόρμες του επαναστατικού κόμματος της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, να βοηθηθούν τα νέα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα και δυνάμεις ώστε να απαλλαχτούν από κάθε αρνητική επίδραση που κληρονόμησαν από τα παλιά κόμματα, να συγκροτηθούν σε υγιείς βάσεις, ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες της δραστηριότητας και του παράνομου και νόμιμου αγώνα τους, με τα ιστορικά καθήκοντα που επωμίζονταν. Σ' αυτό το ζωτικό θέμα ο Ενβέρ Χότζα βρέθηκε πάντοτε στο πλευρό των μαρξιστών - λενινιστών. Με βαθύ διεθνιστικό πνεύμα, αυτός, σε δεκάδες συντροφικές συναντήσεις και συνομιλίες μ αυτούς, σε ένα μεγάλο αριθμό έργων και συγγραμμάτων του, έχει χειριστεί πλατιά τα θέμα της οργάνωσης, της δομής, της διαπαιδαγώγησης και της σφυρηλάτησης των νέων μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων, τους έχει συμβουλέψει αδερφικά και τους έχει ενθαρρύνει στην επαναστατική πράξη, έχει βάλλει στη διάθεσή τους τις γνώσεις του και τη μεγάλη του πείρα ενός εξέχοντα οργανωτή και κομμουνιστή ηγέτη.

Την ίδρυση, ανάπτυξη, στερέωση και σφυρηλάτηση των νέων κομμουνιστικών μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα τη θεωρούσε σαν αποφασιστική προϋπόθεση για την προώθηση της υπόθεσης της επανάστασης, σαν απαραίτητη ανάγκη για την αντιπαράθεση στην αντεπαναστατική στρατηγική των ρεβιζιονιστών, μιας επαναστατικής στρατηγικής και ταχτικής, χωρίς την οποία η επανάσταση δε μπορεί να γίνει, αλλά αντίθετα είναι καταδικασμένη να αποτύχει. "Η ρεβιζιονιστική προδοσία, γράφει, έφερε και θα φέρει οπωσδήποτε την ίδρυση και ενίσχυση παντού των πραγματικών κομμουνιστικών κομμ άτων .... Σ' αυτά ανήκει το καθήκον να αντιπαραθέσουν στη γενική στρατηγική του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και του ρεβιζιονισμού, την ένδοξη λενινιστική στρατηγική της επανάστασης, τη μεγάλη θεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. Σ' αυτά ανήκει το καθήκον να συνειδητοποιήσουν πλέρια τις μάζες για τους σκοπούς και τον ορθό δρόμο του αγώνα, για τις θυσίες που χρειάζονται, να τις ενώσουν, να τις οργανώσουν, να τις καθοδηγήσουν και οδηγήσουν στη νίκη".

Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα ήταν φλογερός και ακλόνητος υπερασπιστής των επαναστατικών και απελευθερωτικών αγώνων του προλεταριάτου, των καταπιεσμένων λαών και των απελευθερωτικών δυνάμεων. Καθήκον των μαρξιστών - λενινιστών, των πραγματικών επαναστατών, έλεγε ο σύντροφος Ενβέρ, είναι να κάνουν έκκληση στους προλετάριους και στους λαούς να ξεσηκωθούν σ' αγώνα για το νέο κόσμο, για το δικό τους κόσμο, για το σοσιαλιστικό κόσμο. Την ίδια την υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού στη χώρα μας, αυτός την έβλεπε στενά συνδεμένη με την ανάπτυξη του επαναστατικού και απελευθερωτικού κινήματος στον κόσμο και σαν συστατικό του μέρος. Ακολουθώντας τα διδάγματα του Ενβέρ Χότζα και κάτω από την καθοδήγησή του, τα ΚΕΑ, ο αλβανικός λαός και η σοσιαλιστική Αλβανία έγιναν αξιόπιστο στήριγμα όλων εκείνων που αγωνίζονται για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, για να πετάξουν από τους ώμους κάθε αστική και ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, για την κοινωνική πρόοδο, για το θρίαμβο των μεγάλων ιδανικών του σοσιαλισμού.

Η στάση του σύντροφου Ενβέρ Χότζα απέναντι στο επαναστατικό και απελευθερωτικό κίνημα της εποχής μας ήταν πάντοτε στάση δραστήρια αγωνιστική. Αφιέρωσε σ αυτό σημαντικό μέρος του θεωρητικού έργου και του αγώνα του. Σε τέτοια μεγαλειώδικα έργα όπως "Ιμπεριαλισμός και Επανάσταση", "Ο ευρωκομμουνισμός είναι αντικομμουνισμός" στις εισηγήσεις του στο 5ο, 6ο, 7ο και 8ο συνέδριο του Κόμματος, καθώς και σε μεγάλο αριθμό συγγραμάτων, .εισηγήσεων και σκέψεων, αυτός έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα για θέματα κλειδιά στρατηγικής και ταχτικής του σημερινού επαναστατικού και απελευθερωτικού κινήματος, που συναντούν στην εποχή μας τα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα και δυνάμεις, οι πραγματικοί επαναστάτες και λαού Τη θεωρητική σκέψη του σύντροφου Ενβέρ Χότζα σ αυτό το πεδίο τη διακρίνει το ευρύ φάσμα των προβλημάτων που χειρίζεται. Η μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση του χαραχτήρα του επαναστατικού προτσές της εποχής μας, του συσχετισμού ανάμεσα στην προλεταριακή και αντιιμπεριαλιστική και δημοκρατική επανάσταση,-, των κινητήριων δυ νάμεων και των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών της στις διάφορες περιοχές και συνθήκες, η δουλιά των μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων στους κόλπους της εργατικής τάξης και τους συμμάχους της και η εκμετάλλευση των αντιθέσεων στις γραμμές των εχθρών, η υπόθεση της συνεργασίας, των συμμαχιών και των κοινών μετώπων με τις άλλες δυνάμεις, η επαναστατική δράση των μαρξιστών » λενινιστών στις συνθήκες της παρανομίας και της αστικής νομιμότητας, η στάση τους απέναντι στις αστικές εκλογές και απέναντι στον ένοπλο αγώνα τους είναι μερικά από τα προβλήματα της στρατηγικής και της ταχτικής, για τα οποία ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα είπε το λόγο του, προσφέροντας πολύτιμη θεωρητική και πραχτική συμβολή στο επαναστατικό κίνημα της εποχής μας.

Θεμελειώδικο διακριτικό γνώρισμα του θεωρητικού έργου του σύντροφου Ενβέρ Χότζα είναι η στενή σύνδεση με την επαναστατική τάξη, η άντληση ρεαλιστικών προβλημάτων από τη ζωντανή πραχτική του αγώνα και στην υπηρεσία του. Αυτός όχι μόνο έχει αποδείξει ότι στην εποχή μας, ο κόσμος βρίσκεται σ' ένα στάδιο όπου η υπόθεση της επανάστασης και της εθνικής απελευθέρωσης των λαών δεν είναι μόνο πόθος και προοπτική, μα και πρόβλημα που ζητάει λύση. Δείχνει, αναλύει και τεκμηριώνει συγκεκριμένα, στις σημερινές συνθήκες, τους δρόμους που πρέπει να ακολουθηθούν, πως πρέπει να γίνει ο αγώνας για να οδηγηθεί μπροστά μέχρι τη νίκη η υπόθεση της επανάστασης και της εθνικής απελευθέρωσης των λαών. Είναι αυτός ο λόγος που οι μαρξιστές - λενινιστές και οι επαναστάτες βρίσκουν στο έργο του σύντροφου Ενβέρ Χότζα, στη θεωρητική του σκέψη, ορθές απαντήσεις για πολλά επίμαχα προβλήματα, τα οποία συναντούν καθημερινά στη ζωντανή πραχτική της επαναστατικής τους δράσης.

Η μεγάλη αξία του Έργου του σύντροφου Ενβέρ Χότζα για την υπόθεση της επανάστασης και της απελευθέρωσης των λαών συνίσταται, επίσης, στο γεγονός ότι αντιτάσσεται μετωπικά στη στρατηγική, τις ταχτικές, τις αντιμαρξιστικές και αντεπαναστατικές μορφές και μέθοδες των σύγχρονων ρεβιζιονιστών, με τις οποίες αυτοί προσπαθούν να απομακρύνουν από το σωστό δρόμο και να σβήσουν το επαναστατικό κίνημα. Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα δείχνει ταυτόχρονα, ότι η στρατηγική και η ταχτική της εργατικής τάξης και του μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματός της δεν είναι και δε μπορεί να είναι ούτε εκείνες του σεχταρισμού και "αριστερού" τυχοδιωκτισμού, που υποκινείται σήμερα σε διάφορες μορφές από την αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό, για να δυσφημίσει, αποπροσανατολίσει και οδηγήσει στην ήττα το επαναστατικό κίνημα. Στην οπορτουνιστική στρατηγική και ταχτική, δεξιά ή "αριστερίζουσα" σεχταριστική, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα αντιπαραθέτει την πραγματικά επαναστατική στρατηγική και ταχτική, που βασίζεται γερά στα διδάγματα του μαρξισμού - λενινισμού, εμπλουτισμένα και ανεπτυγμένα σε προσαρμογή με τις συνθήκες της σημερινής εποχής και δοκιμασμένα στη φωτιά της πράξης

Μια από τις βαρύτερες επιπτώσεις της διάδοσης του σύγχρονου ρεβιζιονισμού είναι η διάσπαση που προκάλεσε, με την προδοσία του, στις γραμμές του κομμουνισμού και στο επαναστατικό κίνημα του διεθνούς προλεταριάτου. Σαν συνεπής διεθνιστής επαναστάτης, ο Ενβέρ Χότζα αφιέρωσε μεγάλη προσοχή και έδωσε εξέχουσα συμβολή στην οικοδόμηση και ενίσχυσε της ενότητας των μαρξιστών - λενινιστών πάνω σε γερές βάσεις.

Σε αντίθεση και σε πάλη με τις πιέσεις της κινέζικης ηγεσίας για κοινό μέτωπο και ενότητα με τους σοβιετικούς και λοιπούς ρεβιζιονιστές, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα έχει αποδείξει ότι η ενότητα για την οποία παλεύουμε εμείς δεν είναι ενότητα με τους ρεβιζιονιστές. Μ' αυτούς ποτέ δε θα υπάρξει ενότητα. Η ενότητα και η συνεργασία των αληθινών μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων, που για αυτά "είναι ζωτική σαν το φως και ο αέρας που ρουφούμε ώρα και στιγμή", γεννάται και αναπτύσσεται σε ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σοσιαλιμπεριαλισμό, την αστική τάξη και το σύγχρονο ρεβιζιονισμό κάθε απόχρωσης, χρουστσιοφικό, τιτοΐκό, ευρωκομμουνιστικό, κινέζικο, κλπ. Ο μαρξισμός - λενινισμός, τόνιζε, είναι η βάση της ενότητας όλων των επαναστατικών κομμάτων του προλεταριάτου, είναι ο εγκέφαλός τους, και όχι η μπαγκέττα του μαέστρου, όπως σκέπτονταν και έπραττε ο Ν. Χρουστσιόφ όπως προσπάθησαν να κάνουν και οι Κινέζοι ρεβιζιονιστές ηγέτες.

Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα πρόσφερε πολύτιμη συμβολή στο ζήτημα πως πρέπει να είναι οι σχέσεις ανάμεσα στα αδελφά μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα. Στις απόπειρες της ηγεσίας του ΚΚ της Κίνας, που, για τους πραγματιστικούς και σωβινιστικούς σκοπούς της, προσπαθούσε, έτσι όπως και οι χρουστσιοφικοί, να εισάγει τις πραχτικές του "κόμματος - μάνα" και των "θυγατρικών κομμάτων", κλπ., το ΚΕΑ και ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα πρόβαλαν τις μαρξιστικές - λενινιστικές απόψεις ότι τα επαναστατικά κόμματα του προλεταριάτου σε κάθε χώρα είναι ανεξάρτητα και ισότιμα μεταξύ τους, καθοδηγούνται από το μαρξισμό - λενινισμό και για τη στάση τους ευθύνονται μπροστά στην εργατική τάξη και το λαό τους, καθώς και μπροστά στο διεθνές προλεταριάτο. Αυτή η ανεξαρτησία και η ισότητα των μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων στις τωρινές συνθήκες απορρέει από το γεγονός ότι μόνο το κόμμα της δοσμένης χώρας, στηριζόμενο στα βασικά διδάγματα του μαρξισμού - λενινισμού και εφαρμόζοντάς τα δημιουργικά στις συνθήκες της χώρας του, που τις γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον, είναι σε θέση να καθοδηγήσει με πλέρια αρμοδιότητα και να οδηγήσει στη νίκη το επαναστατικό κίνημα στη χώρα. Η ίδια η ενότητα και η συνεργασία των μαρξιστικών - λενινιστικών κομμάτων και δυνάμεων είναι δυνατή μόνο όταν εφαρμόζονται αυστηρά οι διεθνιστικές αρχές και κανόνες των σχέσεων μεταξύ τους, των σχέσεων ισοτιμίας και ανεξαρτησίας, χωρίς να επιτραπεί σε καμιά περίπτωση η υπαγόρευση και επιβολή από τα έξω, από οποιονδήποτε, όταν αυτές οι σχέσεις συγκροτούνται με βάση τις διαβουλεύσεις, τις συνομιλίες και τη συντροφική ανταλλαγή των σκέψεων και της πείρας, τη διμερή ή πολυμερή συνεργασία, την αλληλεγγύη, την αδερφική διεθνιστική. βοήθεια και υποστήριξη στον αγώνα για την κοινή υπόθεση, ενάντια στον κοινό εχθρό.

Το θεωρητικό και πραχτικό έργο του Ενβέρ Χότζα είναι έργο μεγάλου στοχαστή και επαναστάτη διεθνιστή. καθοδηγητή, όλη η ζωή του οποίου ήταν πλέρια και ανεπιφύλαχτα δοσμένη στην υπόθεση "του προλεταριάτου και του μαρξισμού – λενινισμού.

***

Δημοσιεύτηκε στην μπροσούρα

Η θεωρητική σκέψη του σ. Ε. Χότζα - Σημαντική συμβολή στο θεωρητικό εμπλουτισμό του Μαρξισμού-Λενινισμού.
Άρθρα (περιλήψεις) για τη θεωρητική Σκέψη του σ. Ενβέρ Χότζα που μεταδόθηκαν από το Ρ.Σ. Τιράνων -Εκδόσεις Επανάστασης, Αθήνα 1986

01dpvqku_thumb[3]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου