Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ρ.Σ. Τιράνων 4.5.85

Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, κάτω από την καθοδήγηση του συντρόφου Ενβέρ Χότζα, από την ίδρυσή του στις 8 Νοέμβρη 1941 και συνεχώς διεξήγαγε θαρραλέα και συνεπή πάλη αρχών για την υπεράσπιση της καθαρότητας του μαρξισμού - λενινισμού ενάντια σε κάθε οπορτουνιστική προδοσία τόσο σε εθνικά όσο και σε διεθνή πλαίσια.

Σ αυτήν την τιτάνια πάλη που διεξήγαγε και διεξάγει το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας μαζί με τ' άλλα μαρξιστικά - λενινιστικά κόμματα και τις επαναστατικές δυνάμεις, ο ρόλος του θεωρητικού και πραχτικού έργου του σύντροφου Ενβέρ Χότζα κατέχει ιδιαίτερη και σημαντική θέση. Μιλώντας ακριβώς για το ζήτημα αυτό ο σύντροφος Ραμίζ Αλία, Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΕΑ, στη νεκρώσιμη τελετή στην κηδεία του σύντροφου Ενβέρ Χότζα στις 15 Απρίλη 1985 τόνισε: "Η φυσιογνωμία και η σπάνια προσωπικότητα του Ενβέρ Χότζα έλαμψαν με ιδιαίτερη ακτινοβολία και τότε που η οπορτουνιστική προδοσία πλάκωσε το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας με επικεφαλής το σύντροφο Ενβέρ Χότζα δεν επέτρεψε στο σύγχρονο ρεβιζιονισμό να περάσει στην Αλβανία. Και δεν πέρασε γιατί ο Ενβέρ Χότζα είχε σφυρηλατήσει το Κόμμα στις σκληρές πολιτικές μάχες για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού, το είχε διαπαιδαγωγήσει να στέκεται πάντα πιστό στο μαρξισμό - λενινισμό, να είναι μέχρι τέλους ασυμβίβαστο με τις εχθρικές για το προλεταριάτο ιδεολογίες".

Οι αντικειμενικές συνθήκες στις οποίες ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, σημερινό KEA, που καθοδηγούσε τον αλβανικό λαό στον εθνικό - απελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη ναζιφασιστική κατοχή και τους ντόπιους προδότες, ο αγώνας που διεξήγαγε για την οικοδόμηση της χώρας, κατεστραμμένης από τους ξένους καταχτητές, και για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, και την υπεράσπιση της λευτεριάς και της εθνικής ανεξαρτησίας ενάντια στις πολυάριθμες συνωμοσίες των εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών στις συνθήκες της ιμπεριαλιστικό - ρεβιζιονιστικής περικύκλωσης, δίδαξαν το ΚΕΑ να εκτιμά σωστά και με διορατικότητα τον κίνδυνο που προέρχονταν απ όλες τις παραλλαγές του σύγχρονου ρεβιζιονισμού, αρχίζοντας από το γιουγκοσλάβικο ρεβιζιονισμό, το σοβιετικό και μέχρι τον κινέζικο.

Είναι γεγονός πασίγνωστο, ότι η ιστορία του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας και της σοσιαλιστικής Αλβανίας, όπως σε κάθε άλλον τομέα, και στην πάλη για το ξεσκέπασμα του σύγχρονου ρεβιζιονισμού είναι μια και αδιαίρετη από τη ζωή και το έργο του σύντροφου Ενβέρ Χότζα. Στο 7ο συνέδριο του ΚΕΑ ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα είπε: "Η ζωή έχει επιβεβαιώσει, ότι ο δρόμος της ανοιχτής και αδιάλλακτης πάλης που διάλεξε το Κόμμα μας για το ξεσκέπασμα των σοβιετικών ρεβιζιονιστών, η αποφασιστική υπεράσπιση από μέρους του των θεμελειώδικων αρχών του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού ήταν ο μόνος σίγουρος, σωτήριος και νικηφόρος δρόμος. Αυτό μας παροτρύνει και μας υποχρεώνει να είμαστε πάντα μέχρι τέλους αποφασισμένοι και αλύγιστοι στον αγώνα ενάντια στο ρεβιζιονισμό και ενάντια σε κάθε άλλο είδος οπορτουνισμού".

Η πάλη που διεξήγαγε το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα ενάντια σε κάθε οπορτουνιστική προδοσία, σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο, ήταν τόσο άγρια και με μεγάλους κινδύνους όσο και δύσκολη και με άγνωστα τόσο στον πραχτικό όσο και στο θεωρητικό τομέα για πολλούς λόγους: Πρώτο, το Κόμμα μας και ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα χρειάστηκε να διεξάγουν αδιάκοπη πάλη ενάντια στους εσωτερικούς οπορτουνιστές εχθρούς και τους συνωμότες που ενεργούσαν συνδυασμένα με τις επεμβάσεις και τις συνωμοσίες των ιμπεριαλιστών και των διαφόρων ρεβιζιονιστών απ έξω. Χωρίς αυτή την αδιάκοπη και αποφασιστική πάλη δε θα είχε διαφυλαχτεί καθαρή η μαρξιστική - λενινιστική γραμμή του Κόμματος, θα είχε εκφυλιστεί, όπως πολλά άλλα, σε ρεβιζιονιστικό και σαν συνέπεια θα είχε διακοπεί η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Αλβανία, η οποία θα έχανε την ανεξαρτησία της και θα είχε μετατραπεί σε υποτελή χώρα. Είναι γνωστά τα γεγονότα για τον αποφασιστικό ρόλο του σύντροφου Ενβέρ Χότζα στις ιστορικές στιγμές όπως ήταν το ξεσκέπασμα και η πολιτική εκμηδένιση των εχθρικών ομάδων από τον Κότσι Τζότζε και μέχρι την προδοτική συμμορία του Μεχμέτ Σέχου.

Δεύτερο, ύστερα από την ανάλυση που έκανε το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα στα αίτια που οδήγησαν στην παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Σοβιετική Ένωση με την προδοσία των χρουτσωφικών ρεβιζιονιστών χρειάστηκε να παρθούν ριζικά μέτρα στην Αλβανία, να επαναστατικοποιηθεί όλη η ζωή της χώρας για να φραχτεί κάθε ενδεχόμενος δρόμος ρεβιζιονιστικού εκφυλισμού, να διεξαχθεί σκληρή πάλη ενάντιά στην επίδραση κάθε ξένης ιδεολογίας, αστικής και ρεβιζιονιστικής, να περάσουμε από ανεξερεύνητους δρόμους στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού στηριζόμενοι εξ ολοκλήρου στις δυνάμεις μας. Για το σκοπό αυτό έπρεπε να οδηγηθούν οι εργαζόμενες μάζες σε πραχτικές και επαναστατικές εξορμήσεις και ταυτόχρονα, έπρεπε να επεξεργαστούν οι θεωρητικές θέσεις ώστε το Κόμμα να βρίσκεται σε κάθε κατάσταση στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης και των μαζών. Σ' αυτό ακριβώς το πεδίο έχει ιδιαίτερη τιμή ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, ο οποίος με πολλά πραχτικά και θεωρητικά έργα για το ζήτημα της επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης πλούτισε το θυσαυροφυλάκιο της θεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού.

Τρίτο, παράλληλα με την πάλη για το ξεσκέπασμα της προδοσίας των σύγχρονων ρεβιζιονιστών το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, στις συνθήκες της άγριας ιμπεριαλιστικό - ρεβιζιονιστικής περικύκλωσης, χρειάστηκε να διεξάγει με επιτυχία την πάλη για την πλήρη οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Αλβανία και για την υπεράσπιση της εθνικής της ανεξαρτησίας. Να ξεσκεπαστεί η επιθετική πολιτική των υπερδυνάμεων, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και του σοβιετικού σοσιαλιμπεριαλισμού προσφέροντας έτσι μια συγκεκριμένη συμβολή στην κοινή υπόθεση των λαών για εθνική απελευθέρωση και για την υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού στον κόσμο.

Έτσι όπως επιβεβαιώνει η πραγματικότητα της σοσιαλιστικής Αλβανίας, το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας δε χώρισε ποτέ το ζήτημα της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη χώρα του από τα διεθνιστικά καθήκοντα, προπαντός για το ξεσκέπασμα των σύγχρονων ρεβιζιονιστών.

Αυτή η μαρξιστική - λενινιστική στάση Αρχών είναι συμπυκνωμένη στο λόγο του σύντροφου Ραμίζ Αλία, στις 15 Απρίλη 1985, ο οποίος είπε, ότι "η ιδεολογική πάλη ενάντια στους σύγχρονους ρεβιζιονιστές, που ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα διεξήγαγε με τόση συνέπεια και αποφασιστικότητα. βρίσκονταν και θα βρίσκεται πάντα στη βάση της σοσιαλιστικής μας ανάπτυξης, ήταν και θα είναι ένα άλλο μόνιμο καθήκον του Κόμματος και του λαού μας".

***

Δημοσιεύτηκε στην μπροσούρα

Η θεωρητική σκέψη του σ. Ε. Χότζα - Σημαντική συμβολή στο θεωρητικό εμπλουτισμό του Μαρξισμού-Λενινισμού.
Άρθρα (περιλήψεις) για τη θεωρητική Σκέψη του σ. Ενβέρ Χότζα που μεταδόθηκαν από το Ρ.Σ. Τιράνων -Εκδόσεις Επανάστασης, Αθήνα 1986

01dpvqku

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου