Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ - ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΕΝΒΕΡ ΧΟΤΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

Ρ.Σ. Τιράνων 16.6.85

Στην πλούσια και ολόπλευρη θεωρητική κληρονομιά που άφησε ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα σημαντική θέση κατέχει η σκέψη του για την πάλη των τάξεων και το ρόλο της στη σοσιαλιστική κοινωνία.

Σαν λενινιστής αγωνιστής που ήταν ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, τόνισε ο σύντροφος Ραμίζ Αλία, δίδαξε το Κόμμα να μείνει πάντα πιστό στα διδάγματα του Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν και Στάλιν και σ' όλη την πείρα των επαναστατικών αγώνων του παγκόσμιου προλεταριάτου, να διεξάγει πάντα σωστά την πάλη των τάξεων και να μη ξεχνά ποτέ ότι αυτή είναι ο κινητήρας που οδηγεί μπροστά την ανθρώπινη κοινωνία.

Το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας και ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα στάθηκαν πάντα μέχρι τέλους πιστοί στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία, διδάχτηκαν και εξήγαγαν συμπεράσματα ζωτικής σημασίας από την ιστορική πείρα της πάλης των τάξεων και την ανέπτυξαν παραπέρα με συνέπεια σ' όλους τους τομείς και σ' όλα τα στάδια πραγματοποίησης της επανάστασης. Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα κατέληξε σε συμπεράσματα καθολικής θεωρητικής και πραχτικής αξίας για τα αίτια και το ρόλο της πάλης των τάξεων στο σοσιαλισμό. Απέδειξε, ότι και μετά την οικοδόμηση ιης οικονομικής βάσης του σοσιαλισμού και την εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων, η πάλη των τάξεων συνεχίζεται και παίζει αποφασιστικό ρόλο στην ύπαρξη του νέου συστήματος. Και μετά την εξάλειψη των εκμεταλλευτριών τάξεων υπάρχουν τα υπολείμματά τους, που όχι μονάχα ελπίζουν αλλά και ενεργούν σε διάφορες μορφές να ξαναποκτήσουν το χαμένο παράδεισο, να ξαναπάρουν την πολιτική και οικονομική εξουσία.

Και μετά τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης παραμένει ο κίνδυνος της καπιταλιστικής παλινόρθωσης γιατί ο σοσιαλισμός δεν νικάει ταυτόχρονα σ' όλες τις χώρες και ο ιμπεριαλιστικο - ρεβιζιονιστικός περίγυρος εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή πίεση. Ανάμεσα στο νικηφόρο σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό που πεθαίνει διεξάγεται σκληρή ταξική πάλη ζωής και θανάτου. Και μετά τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης παραμένουν οι κηλίδες της παλιάς κοινωνίας, τα υπολείμματα των ξένων ιδεολογιών, που ζουν για μεγάλη περίοδο στη συνείδηση των ανθρώπων και αποτελούν το θερμό υπόστρωμα απ 'όπου τρέφονται και γεννιούνται ο αστικός εκφυλισμός και οι συνθηκόλογες, ρεβιζιονιστικές απόψεις, Και στη σοσιαλιστική κοινωνία υπάρχει ο κίνδυνος εκφυλισμού μεμονωμένων ανθρώπων και της γέννησης νέων αστικών στοιχείων, νέων εχθρών μέσα στη χώρα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εξηγεί ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, η πάλη των τάξεων παραμένει ένας αντικειμενικός νόμος, που διεξάγεται σκληρά και στο σοσιαλισμό. Είναι μια πάλη που σε τελευταία ανάλυση θέτει αντιμέτωπα δυο αντίθετα οικονομικό - κοινωνικά συστήματα, το σοσιαλισμό και τον καπιταλισμό. Να έχουμε πάντα υπόψη, λέει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, ότι βρισκόμαστε στην περίοδο της μετάβασης από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Αυτό σημαίνει ότι κατά την περίοδο αυτή ο καπιταλισμός και ο σοσιαλισμός είναι σε ασυμβίβαστη πάλη.

Με βάση τη βαθειά ανάλυση της κυριότερης αντίθεσης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα διατύπωσε το σημαντικό θεωρητικό συμπέρασμα ότι η νίκη της εργατικής τάξης διασφαλίζεται μέσω της σφοδρής και αδιάλλαχτης ταξικής πάλης, ότι η πάλη των τάξεων και στο σοσιαλισμό είναι ένας κύριος κινητήριος παράγοντας που οδηγεί μπροστά την επανάσταση και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, που προστατεύει το Κόμμα, το κράτος και όλο το σύστημα από τον αστικό - ρεβιζιονιστικό εκφυλισμό και από την παλινόρθωση του καπιταλισμού, που καθορίζει τη συνείδηση των εργαζομένων και δυναμώνει το προλεταριακό τους πνεύμα.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι σκέψεις του σύντροφου Ενβέρ Χότζα σχετικά με την αντίληψη και τη συνεπή εφαρμογή της πόλης των τάξεων. Ασκώντας κριτική στις θέσεις της στενής και μονόπλευρης αντίληψης της πάλης των τάξεων, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα εξηγεί ότι η πάλη αυτή είναι πλατιά και διεξάγεται ολόπλευρη. Η πάλη των τάξεων στρέφεται ενάντια στον κίνδυνο που διατρέχει ο σοσιαλισμός απ' έξω από τη στρατιωτική και ιδεολογική αστικό - ρεβιζιονιστική επίθεση αλλά στρέφεται και ενάντια στον κίνδυνο του εκφυλισμού του σοσιαλισμού από τα μέσα. Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί ένα δίδαγμα ζωτικής σημασίας για το σοσιαλισμό που πηγάζει από τον ίδιο τον καθολικό χαραχτήρα της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, αλλά που τονίστηκε για πρώτη φορά από το σύντροφο Ενβέρ Χότζα ύστερα από μια ολόπλευρη ανάλυση του ρεβιζιονιστικού εκφυλισμού της Σοβιετικής Ένωσης και των άλλων πρώην σοσιαλιστικών χωρών.

Η πάλη των τάξεων που διεξάγεται και μέσα στο μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα είναι αντανάκλαση της πάλης των τάξεων που διεξάγεται στην κοινωνία. Η πάλη αυτή διεξάγεται ενάντια στους προδότες και στα εχθρικά στοιχεία, ενάντια στον οπορτουνισμό και στο σεχταρισμό, ενάντια στις διαστρεβλώσεις και παραβιάσεις της γραμμής και των οδηγιών του Κόμματος, ενάντια στα λάθη και τις ελλείψεις. Η πάλη αυτή δυναμώνει το μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα της εργατικής τάξης, υπερασπίζει το σοσιαλιστικό σύστημα και εξασφαλίζει την ανάπτυξη του.

Στηριζόμενος στα διδάγματα του μαρξισμού - λενινισμού, στην εθνική και διεθνή πείρα ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα απέρριψε τις ρεβιζιονιστικές απόψεις ότι η πάλη των τάξεων στο σοσιαλισμό έχει πάψει να ενεργεί στο πολιτικό και στο οικονομικό μέτωπο και ότι διεξάγεται μονάχα στο ιδεολογικό και αποδείχνει, ότι η πάλη των τάξεων και στο σοσιαλισμό διεξάγεται σκληρή σ' όλες τις μορφές της. Ταυτόχρονα ότι η εξασθένιση, έστω και ελάχιστα ενός μετώπου, αποτελεί απομάκρυνση από τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, αποδυναμώνει την πάλη των τάξεων στη γενικότητα και προξενεί ανυπολόγιστη ζημιά στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού. Στο 7ο συνέδριο του ΚΕΑ, ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα τόνισε, ότι ποτέ δεν είναι ολοκληρωμένη εκείνη η ταξική πάλη που δεν διεξάγεται σ' όλα τα κυριότερα μέτωπά της, πολιτικό, οικονομικό και ιδεολογικό. Οι τρεις αυτές μορφές πάλης συνυφαίνονται και αλληλοσυμπληρώνονται.

Η θεωρητική σκέψη του σύντροφου Ενβέρ Χότζα για την ιδεολογική πάλη είναι πλήρης και ολόπλευρη. Ρίχνει φως και διευκρινίζει όχι μόνο τα προβλήματα της ουσίας και της εκδήλωσης της ιδεολογικής πάλης στο σοσιαλισμό, τους δρόμους και τις μορφές της διεξαγωγής της, αλλά ρίχνει φως, διευκρινίζει και πλουτίζει τη μαρξιστική - λενινιστική σκέψη για τη σύνδεση μεταξύ της ιδεολογικής πάλης και των στρατηγικών καθηκόντων του σοσιαλισμού. Η πάλη των τάξεων στην ιδεολογία, μας διδάσκει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, είναι πλατιά και ολόπλευρη. Είναι μια πάλη για τη λύση των ανταγωνιστικών και μη ανταγωνιστικών αντιθέσεων. Ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα εξήγησε, ότι η ιδεολογική πάλη συνδέεται άμεσα με την προάσπιση της διχτατορίας του προλεταριάτου, με τη διαφύλαξη, την ενίσχυση και ανάπτυξη του σοσιαλιστικού οικονομικού συστήματος, με το δυνάμωμα και την επαναστατικοποίηση του κόμματος, με την αδιάκοπη ανάπτυξη της επανάστασης.

Στη σκέψη του σύντροφου Ενβέρ Χότζα για την πάλη των τάξεων σημαντική θέση κατέχει το πρόβλημα της σύνδεσης μεταξύ του αντικειμενικού και υποκειμενικού παράγοντα. Η πάλη των τάξεων είναι ένας νόμος αντικειμενικός, αλλά παρ' όλα αυτά ο υποκειμενικός παράγοντας παίζει αποφασιστικό ρόλο. Η οργάνωση του αγώνα και η πραγματοποίηση της επανάστασης, η οικοδόμηση και προάσπιση του σοσιαλισμού εξαρτώνται από το επίπεδο τής συνείδησης και της προετοιμασίας και κινητοποίησης στον αγώνα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Αποφασιστικός παράγοντας, τονίζει ο σύντροφος Ενβέρ Χότζα, για τη σωστή διεξαγωγή της πάλης των τάξεων, για τη λύση της βασικής αντίθεσης της σοσιαλιστικής κοινωνίας, για την πλήρη και οριστική νίκη του σοσιαλισμού επί του καπιταλισμού είναι η καθοδήγηση του μαρξιστικού - λενινιστικού κόμματος της εργατικής τάξης.

 

***

Δημοσιεύτηκε στην μπροσούρα

Η θεωρητική σκέψη του σ. Ε. Χότζα - Σημαντική συμβολή στο θεωρητικό εμπλουτισμό του Μαρξισμού-Λενινισμού.
Άρθρα (περιλήψεις) για τη θεωρητική Σκέψη του σ. Ενβέρ Χότζα που μεταδόθηκαν από το Ρ.Σ. Τιράνων -Εκδόσεις Επανάστασης, Αθήνα 1986

01dpvqku_thumb[3]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου