Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΡΑΝΚΟΪΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Ρ.Σ. Τιράνων

Μετά την επιβολή από τις ισπανικές αρχές της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο ισπανικός λαός εντείνει την ένοπλη αντίσταση ενάντια στο καθεστώς. Αυτό επιβεβαιώνουν ο όλο και μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων, κυρίως στην πρωτεύουσα και στις άλλες κυριότερες πόλεις της Ισπανίας, καθώς και η όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη από τις πλατιές λαϊκές μάζες.

Ο αγώνας του βάσκικου λαού και των άλλων Ισπανών πατριωτών, διεξάγεται σήμερα πιο αποφασιστικά στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη, στο Σαν Σεμπαστιάν και αλλού. Οι τελευταίες ειδήσεις, αναφέρουν ότι ομάδα Βάσκων πατριωτών ενήργησε τις τελευταίες μέρες θαρραλέες επιχειρήσεις στο κέντρο της Μαδρίτης και μια άλλη επιχείρηση στη Βαρκελώνη, οι ποιες προκάλεσαν πανικό και σύγχυση στο καθεστώς. Επίσης στη Μαδρίτη, κυκλοφόρησαν προκηρύξεις με τις οποίες καταδικάζεται δριμύτατα η φασιστική διχτατορία του Φράνκο. Μόνο μέσα σε τρεις μέρες, οι Βάσκοι πατριώτες διεξήγαγαν μερικές ένοπλες συγκρούσεις με τις δυνάμεις του καθεστώτος και έδωσαν την αρμόζουσα τιμωρία στους πράκτορες και στους αστυνομικούς που βρίσκονται στην υπηρεσία του. Γερο στήριγμα για την ένοπλη αντίσταση απέβηκε και ο ταξικός αγώνας του ισπανικού λαού ο οποίος εντείνεται και διευρύνεται παραπέρα στη Μαδρίτη και Βαλιαδολίβ , στη Βαλένσια και τη Σεβίλλη.

Οι αντιφασιστικές διαδηλώσεις καταλήγουν πολλές φορές σε άμεσες συγκρούσεις με τις στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνάμεις. Το φρανκοϊκό καθεστώς τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και κινητοποίησε όλο τον αστυνομικό μηχανισμό για να καταπνίξει τον αγώνα για λευτεριά κι' ανεξαρτησία του ισπανικού λαού. Μάλιστα η φρανκοϊκή κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε και την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε σε δυο επαρχίες Βάσκων, για να εντείνει τη βία και την τρομοκρατία, στη μάταιη προσπάθειά της να καταβάλει κυρίως την ένοπλη αντίσταση του λαού των Βάσκων.

Στα πλαίσια αυτά, μόνο στους δυο τελευταίες μήνες, το φρανκοϊκό καθεστώς συνέλαβε μερικές δεκάδες Βάσκων αγωνιστών και τρεις χιλιάδες άτομα που είναι ύποπτοι ότι βοηθούν τον αγώνα του βασκικού λαού. Η αστυνομία έχει εντείνει όσο ποτέ άλλοτε τους έλεγχους και τις παραβιάσεις στα σπίτια των πολιτών. Ο υπουργός Εσωτερικών του φρανκοϊκού καθεστώτος, απείλησε πριν λίγες μέρες ότι θα ληφθούν και άλλα καταπιεστικά μέτρα ενάντια σ' αυτούς που θα βοηθήσουν και θα υποστηρίξουν τον αγώνα αυτό.

Όμως παρά την ένταση της βίας, της τρομοκρατίας και των απειλών, ο λαός των Βάσκων δεν παραιτείται από το δρόμο που άνοιξε. Αυτός έχει περισσότερο από μια δεκαετία που αντιμετωπίζει με επιτυχία τις εκστρατείες και τις επιχειρήσεις αντιποίνων του φρανκοϊκού καθεστώτος και όχι μόνο δε φοβήθηκε και δεν καταβλήθηκε, αλλά αντίθετα, όπως δείχνει η εξέλιξη των γεγονότων, εντείνει τον αγώνα ενάντια στη φρανκοϊκή διχτατορία. Αυτός είναι πεπεισμένος, ότι στον αγώνα αυτό, έχει την ολόπλευρη υποστήριξη του ισπανικού λαού. Το φρανκοϊκό καθεστώς, μπορεί να συλλάβει εκατοντάδες και χιλιάδες άτομα, μπορεί μάλιστα να εκτελέσει δεκάδες και εκατοντάδες άλλους, αυτό όμως δε μπορεί να τον εμποδίσει να μεγαλώσει από ήμερα σε μέρα την υποστήριξη αυτή.

Να ένα εύγλωττο παράδειγμα, σχετικά με αυτό. Στην περιφέρεια Γκουέρνικα της επαρχίας Μπιλμπάο, η φρανκοϊκή αστυνομία σκότωνε και ενεργούσε ελέγχους και παραβιάσεις στα σπίτια των πολιτών, για να βρει τους αγωνιστές που κρύβονται απ' αυτούς που συμπαθούν την ένοπλη αντίσταση του λαού των Βάσκων. Η αστυνομία μπήκε βίαια σ' ένα σπίτι, στο οποίο κρύβονταν δυο Βάσκοι αγωνιστές, αλλά ο σπιτονοικοκύρης προτίμησε να σκοτωθεί από τις σφαίρες της αστυνομίας, παρά να παραδώσει τους αγωνιστές που έκρυβε στο σπίτι του. Οι τελευταίοι απάντησαν στα πυρά της αστυνομίας με πυρ, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό.

Ο ισπανικός λαός είναι ειρηνόφιλος λαός. Εννοεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να δώσει τέλος στην καταπίεση και την εκμετάλλευση του φρανκοϊκού καθεστώτος, εκτός από το δρόμο του ένοπλου αγώνα, στον οποίο βάδισε και βαδίζει αποφασιστικά.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου